lakberendezes otletek

Lakberendezés ötletek – régi parasztházak új köntösben

lakberendezés ötletek színes palettájának köszönhetően azt az idilli környezetet teremthetjük meg az otthonunkban, amelyről mindig is álmodtunk.

Lakberendezés ötletek – hagyományaink nyomában

Rohanó, stresszes világunkban egyre többen vannak azon személyek, akik a nagyvárosi nyüzsgést maguk mögött hagyva vidékre költöznek, és egy csinos, ámde nem túl korszerű parasztház felújításába vágják a fejszéjüket. Ezeket a múltból itt maradt, vitathatatlanul romantikus hangulatot árasztó, vályogból készített épületeket joggal nevezhetjük a magyar népi építészet kötelező elemeinek.

Régi parasztházak: a kézzel fogható történelem

Néhány száz évvel ezelőtt, sőt, még a múlt évszázad hajnalán, derekán is közkedvelt építészeti megoldásnak számított a vályogból való építkezés. A vályognak megvannak azok az előnyös tulajdonságai, amelyek még ma is vonzóvá teszik ezeket az épületeket. Az olcsó előállítás, a sokoldalú felhasználhatóság, a jó hőszigetelés például a vályogházak vitathatatlan előnyei közé tartoznak.

Lakberendezés ötletek – mielőtt még a dekorlására kerülne a sor

Persze korszerűsítés nélkül ezek a fantasztikus épületek a modern ember igényeinek, elvárásainak már nem képesek maradéktalanul megfelelni. A régi parasztházak felújítása során használjunk lélegző, szigetelő anyagokat (például kőzetgyapot), és fektessünk komoly figyelmet a lábazati szigetelés kialakítására is.

Lakberendezés ötletek – ne hagyjuk elveszni a parasztház egyedi báját!

Ha a ház felújítása megoldott, a lakberendezés ötletek háza tájáról szemezgetve részesítsük azokat előnyben, amelyek megőrzik a parasztház eredeti báját. A különböző burkolatok alapanyagaként érdemes az eredeti fát választani, a plafon pedig készülhet rusztikus, elnagyoltan megmunkált gerendákból is. Színek tekintetében preferáljuk a bézs árnyalatokat. A fehérre meszelt falak, sőt, akár a kopott ajtók, bútorok is nagyban fokozzák a rusztikus hatást. Ha tehetjük, alakítsunk ki boltíveket az épületben, ha pedig a házban kemence is van, mindenképpen őrizzük azt meg (természetesen felújítva) a maga pompájában.