radiátor hiba

A legtipikusabb radiátor bekötési hibák – mire érdemes figyelni a tervezéskor?

A radiátor bekötési hibák elkerülésének érdekében fontos, hogy az adott fűtőtest telepítését komoly tervezés előzze meg. Ha elbagatellizáljuk a helyzet relevanciáját, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy bár a radiátor szabályozója fel van tekerve, mi mégis didergünk a házban.

A szakember szava arany?

Ez esetben mindenképpen. A radiátor bekötési hibák közül sajnos az első helyen még mindig a túlzottan makacs, türelmetlen hozzáállás szerepel a megrendelő részéről. Könnyen megtörténhet ugyanis, hogy a szakember által javasolt fűtőtest helyett az ügyfél – előzetes egyeztetés nélkül- másik modellt választ. A választásnak számtalan oka lehet: esztétikai megfontolás, esetleg túl sokat kell várni az adott radiátor modell kiszállítására. Nyilván az előzetes megbeszélés nélkül vásárolt típus nem lesz kompatibilis a telepítést végző szakértő terveivel, például jóval alacsonyabb a hőkibocsátó képessége, mint amit az ingatlan igényelne.

Tipikus radiátor bekötési hibák – nem megfelelő a rögzítés

A radiátor bekötésénél a stabil rögzítés létfontosságú. Miért? Nos, sokszor megtörténik, különösen a fogvacogtató mínuszok közepette, hogy a fűtőtestet nem rendeltetés-szerűen használjuk, hanem például komfortosan meleg ülőhelyként. Ha a rögzítés hagy némi kívánnivalót maga után, a radiátortest könnyen nagyobb károkat is szenvedhet. Tipikus példa erre a nem stabilan rögzített radiátor fűtővizének szivárgása.

Milyen típusú radiátor kerüljön a fürdőszobába?

Elképesztően banális, mégis sokan elkövetik azt a hibát, miszerint a nedves, rendszerint nagy páratartalommal bíró helyiségekbe ugyanolyan típusú fűtőtestet telepítenek, mint a háztartás összes többi szobáiba. Ez pedig nagy hiba, hiszen a környezeti viszonyok merőben mások a fürdőszobában, mint például a nappaliban. A nedves helyiségben a hagyományos fűtőtest a ráfröccsenő víztől könnyen korrodálhat. Ha nem szeretnénk, hogy a radiátor időnap előtt rozsdásodni kezdjen, két megoldás közül választhatunk: korróziógátló bevonattal kezelt egységet veszünk, vagy pedig a tipikusan a nedves környezethez idomuló speciális törölközőszárító radiátorba invesztálunk.