főmanual

Manuálterápiás módszerekkel a gyógyulás érdekében

A gyógytorna fogalmával mindenki tisztában van, viszont a manuálterápia fogalmával már kevésbé. Többen gondolják azt, hogy csontkovácsolást jelent, míg mások szerint ez a masszázs egyik változata. Ezek viszont téves elképzelések, amelyeket gyorsan el kell felejteni. Magánrendelőinkben is gyakran elhangzik a kérdés: „Mi a manuálterápia?”. Az alábbi cikkben eláruljuk!

A fővárosban két helyen is várjuk a gyógyulni vágyókat

 

Manuálterápia Budapest – mielőtt belevágnánk a manuálterápia részletesebb megismertetésébe eláruljuk, hogy a gyógyulásra vágyókat két helyen is várjuk manuálterápiás kezelésekre. A Budapest, 11. kerület – Újbuda, Bocskai út 31. és a Budapest, 14. kerület – Zugló, Stefánia út 9. címen található magánrendeléseinken, ahol főiskolát végzett gyógytornászok végzik a kezeléseket-

Mi a manuálterápia?

A manuálterápia olyan ősi gyógymódokon alapuló, kézzel végzett kezelést jelent – a manipuláció, a mobilizáció, a masszázs kombinációja –, amely enyhíti a mozgató- és támasztó szervrendszer fájdalmait, csökkenti a gyulladásait, segíti a szövetek regenerálódását, alklamas az ízületek stabilizálására, és az izmok lazítására. Felhasználja a modern orvoslás eszköztárát is.

A kezeléseket végző manuálterapeuta folyamatosan együttműködik a beteggel, speciális, mobilizációs fogásokkal enyhíti a panaszokat, ellazítja a merev, görcsös testrészeket. Manuálterápiás kezelésekkel évek óta fennálló panaszokat is meg lehet szüntetni

Mi a manuálterápia célja?

A manuálterápia célja széleskörű:

 • kezeli a mozgásszervi problémákat, javítja a mozgásszervi funkciókat
 • kezeli a visszafordítható funkcionális problémákat
 • csillapítja a fájdalmat
 • helyreállítja az izomegyensúlyt, kezeli a fájdalmas ízületi mozgástartományt
 • javítja a közérzetet

Milyen problémák esetén célszerű manuálterapeutát felkeresni?

Érdemes manuálterápiás kezelést igénybe venni akkor, ha a váz- és izomrendszerben fájdalmat tapasztalunk, beszűl a mozgástartományunk, ízületi panaszaink vannak. Sportsérülésekkel, porckorongsérvvel, mozgásszervi eredetű szédüléssel, fejfájással küzdünk, vagy ha a végtagokba sugárzó fájdalmat, végtagzsibbadást tapasztalunk.

Miből áll a manuálterápiás kezelés?

Első alkalommal részletes állapotfelmérés készül – ennek során feltárásra kerül, hogy a múltban milyen sérülései, műtétei, fájdalmas időszakai voltak, egészen a születéstől kezdve. Keressük az összefüggéseket, annak érdekében, hogy megtaláljuk a kapcsolatot a jelen panaszok és a korábban történt traumák között. Ennek ismeretében mindenki a lehető leghatékonyabb egyénre szabott kezelést kaphatja.

Ezt követően speciális, funkcionális vizsgálatokkal teszteljük a fájdalmas mozgásokat, funkcionális diagnózist állítunk fel, ennek segítségével kezelési tervet készítünk. A kezelési stratégia felállítása után következhet a kiválasztott módszer alkalmazása és annak folyamatos tesztelése. Ha javulást észlelünk, akkor jöhet a gyógytorna, amit később otthon is folytatni kell. Amennyiben nem történik javulás az állapotban, akkor egy újabb kezelési tervet készítünk.

Milyen manuálterápiás irányzatokat alkalmazunk?

Sokféle manuális technika létezik, most azokat mutatjuk be, amelyeket a rendelőnkben is rendszeresen alkalmazunk:

 • VCT módszer: viszcerális terápia, a belső szervi problémák kezelésére-
 • Maitland koncepció: olyan speciális fogásokat alkalmazó kezelési módszer, amit a gerinc és a végtagok ízületeinek, izmainak és idegeinek vizsgálatára. terápiájára fejlesztettek ki.
 • Mulligan koncepció: a manuálterapeuta korrigálja az ízület helyzetét, miközben a páciens ezzel egy időben a kezelt ízületet aktívan, a megfelelő irányba mozgatja.
 • McKenzie módszer: a terápia alapját az képezi, hogy ha bizonyos testtartások, vagy mozgások fájdalmat okoznak, akkor bizonyos mozgásokkal, azok ismétlésével ezt a fájdalmat meg is lehet szüntetni.
 • Barvicsenko-féle módszer: elsősorban az ízületi problémák kezelésére alkalmas, az ízületek manuális mobilizálásával igyekszik az ízületek mozgásdinamikáját, eredeti statikáját vagy funkcióját helyreállítani.
 • Stecco féle fascia kezelés: a módszer a fasciát (kötőszöveti rendszert) célozza meg, ennek során helyreállítjuk a kialakult diszfunkciót.

Azt, hogy ezek közül a manuálterápiás módszerek közül melyik lesz hatásos sok tényező függvénye. A módszerek működési elve eltérő, ezért a probléma típusától függ, hogy melyiket célszerű alkalmazni. Mindig egyénre szabva kell kiválasztani, hogy melyik az, amelyik a leghatásosabb.

Milyen előnyei vannak a manuálterápiás kezelésnek?

A manuálterápiás kezelés:

 • mellékhatások nélkül alkalmazható természetes módszer
 • nincs szükséges hozzá gyógyszeres kezelés
 • azonnal kifejti a pozitív hatásait
 • a gyógyuláshoz a legtöbb esetben nincs szükség túl sok kezelésre

A manuálterápia olyan módszerek összessége, amely segíthet Önnek is a gyógyulásban.