parasztház felújítása

Mivel jár a parasztház felújítása?

Modern, zaklatott világunkban egyre többen játszanak el a parasztház felújításának gondolatával – nem véletlenül. Magyarország parasztházakkal tarkított települései közül sok lakóépület jóval több mint 100 esztendős. Ezek a kétségtelenül bájos épületek mind a mai napig kényelmesen használhatók – persze azzal a feltétellel, ha a felszereltségük és a szerkezeti megoldásaik már átestek a korszerűsítésen.

Nem lehetetlen a feladat

Nem szeretnénk senkit áltatni, a parasztház felújítása minden esetben komplex munka, ami csak akkor zárulhat sikerrel, ha a projekt kivitelezését gondos tervezés előzi meg. A régi építészeti megoldások, az építéshez használt anyagok merőben mások voltak, mint amelyeket a modern kor embere elfogadhatónak tartana. A parasztházak sajátossága, hogy azok vályogtéglából épültek – a vályog pedig nem kifejezetten olyan alapanyag, amit például bármilyen építőanyaggal szigetelhetnénk. A tapasztalat pedig azt mutatja, sokszor ezen áll a felújítás sikere: a megfelelő szigetelőanyag szakszerű használatán.

A hungarocellt felejtsük el!

Sajnos a sokoldalú és kitűnő ár/értékkel operáló hungarocell szóba sem jöhet, ha a parasztház szigetelése kerül terítékre. Az, ami oly sok esetben tökéletesen bevált, itt csődöt mond: mivel a hungarocell túlságosan is jól szigetel, az épület fő komponensét, a vályogot is hermetikusan zárja le, így az nem tud lélegzeni. Ez pedig óhatatlanul is a falak elvizesedéséhez vezet. Az épület belső falai nyirkossá válnak, ilyen körülmények között pedig a penész megjelenése sem várat magára sokat. Szigetelőanyagra viszont szükség van – a kérdés már csak az, milyen módszerrel oldhatjuk meg a kérdést a legeffektívebben? Nos, a szakértők egybecsengő véleményét megfogadva, szigetelésre használjunk kőzetgyapotot, az ugyanis nem okoz majd a hungarocellhez hasonló problémákat a számunkra.

Megéri-e belevágni a fejszénket a parasztház felújításába?

Abszolút igen! Még így is mérföldekkel kevesebb anyagi ráfordításra lesz szükség, mintha egy új, egyébként hasonló kaliberű ház építését fontolgatnánk.