turista térképpel

A beilleszkedés és párkeresés nehézségei hazánkon kívül

A népek és nemzetiségek szociális és kulturális sajátosságai eltérőek egymástól. Amikor valaki arra kényszerül, hogy otthonát elhagyva egy másik nép életébe illeszkedjen be, az nem kis kihívást jelent. Vannak, akiknek ez könnyebben megy, mások pedig nem is tudnak maguktól megbirkózni a kulturális sokkal és a környezetváltozás okozta stresszel.

A beilleszkedési nehézségeket tovább nehezítheti, ha a párkeresés is az új közegbe tolódik át. Egy új párkapcsolathoz, az egészséges intimitáshoz elengedhetetlen az alkalmazkodás. A szociális normák itt erősen meghatározók, amiben szintén különbségek lehetnek és ez kommunikációs nehézségekhez vezethet.

Sajnos egy egyéjszakás kalandnak is lehetnek olyan lelki következményei, ami a későbbiekben szorongást okoz az új partnernél. Éppen ezért, mielőtt új otthonunkban intim együttlét céljából ismerkednénk, feltétlenül tájékozódjunk a nemzet erkölcsi szokásairól, szociális kultúrájáról, hogy magabiztosan kezdeményezhessünk és értsük is a számunkra olykor igen furcsa vallási és egyéb meggyőződésből adódó jelzéseket.

Itt talán még fontosabb lehet, mint saját hazánkban a kapcsolat kezdetén egymás jelenének és múltjának kivesézése, hiszen ekkor kiderülhetnek a különbözőségek, amit mindkét félnek tiszteletben kell tartania, nem csak a vendégeskedőnek. Bizony számolnunk kell azzal, hogy a kapcsolat folytatását akadályozó dolgok is felszínre kerülnek, ezért mielőbb sort kell keríteni erre a beszélgetésre. Ilyen akadály lehet az elfogadottnál magasabb partnerszám, a szex bizonyos kötelékekhez csatolása, a vallási, felekezeti hovatartozás. A folytatás szempontjából legfontosabb a kölcsönös elfogadás.

Egyáltalán nem ritka, hogy a beilleszkedési nehézségek, a környezetváltozás és a különböző szexuális szemlélet olyan szorongást okoz a párkapcsolati intimitásban, aminek feloldásához szakemberre lesz szükség. A szexuálpszichológus segíthet a párkapcsolati próbálkozások nehézségeiben, a nemi önkifejezés szokatlan mivoltából eredő problémák kezelésében, valláspszichológiai akadályoknál és klasszikus szexuálpszichológiai problémák esetén is.

A szexuális problémák leggyakoribb okairól a furedi.hu oldalon olvashatunk.

Megnehezíti a helyzetet, hogy a szex sokféleképpen tabu. Ez nehezíti, hogy a párok kifejezzék kívánságaikat, vágyaikat, ami jelentősen befolyásolja a nemi működést. Megjelenhetnek vágyzavarok, a férfiaknál ezt tetőzheti a merevedési zavar és a korai magömlés is.

A szexuálterápiás és a párterápiás segítségnyújtás személyre szabott jellege nagyon jól alkalmazkodik a különbözőségekből adódó problémák kezelésében az adott nézetekhez, ezáltal lehetővé teszi a harmonikus kapcsolat kialakítását még akkor is, ha más-más került az adott nép szokásai által a tarisznyánkba.