Hirtelen lemerülő laptop akkumulátor

Hirtelen lemerülő laptop akkumulátor – mit tegyünk?

Egy idő után minden akkumulátor elöregszik és meggyengül, ezáltal pedig kisebb lesz a teljesítménye. Hogy a megfelelő működési szakaszt minél tovább elhúzhassuk van pár trükk, amit ajánlatos alkalmazni, mert segíthetnek megelőzni a váratlan merülési problémákat. Illetve, ha már bekövetkezett a probléma és az akkumulátor hirtelen csökkenő töltöttségi szintet mutat, akkor érdemes lehet újra kalibrálni vagy kicserélni az alkatrészt. Olvasd tovább cikkünket és értsd meg a laptopok akkumulátorainak kalibrálásának lényegét!

Mit jelent az akkumulátor kalibrálása?

Ha a laptop használata közben azt vesszük észre, hogy a töltöttségi szint hamar akár 10+%-ot zuhan és nem egyenletesen merül, akkor célszerű azt újrakalibrálni. De hogy mit is takar ez a szó? Azt, hogy a teljes töltéstől kezdve le kell meríteni az eszközt 10% alá, de semmiképpen nem teljesen. Majd ezt a folyamatot néhányszor újra meg kell ismételni. Ez a módszer alkalmazható már meglévő laptop esetében, de akár egy-egy frissen beszerzett használt laptopnál is.

Fontos azonban, hogy a kalibrálás előtt néhány lépést megtegyünk annak érdekében, hogy a folyamat még hatékonyabb legyen. Először is meg kell győződnünk arról, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje 100%-os. Ezt követően ki kell kapcsolni az energiatakarékos üzemmódot, az automatikus hibernálást, valamint az automatikusan bekapcsoló alvó állapotot is. Ezek a beállítások az Energiagazdálkodás menüben találhatóak meg. S végül a kritikus töltöttségi szintet állítsuk be 5%-ra, hogy a rendszer ne tegyen semmit a csatlakoztatott töltővel, amikor ez az alacsony érték elérésre kerül. Miután ezeket a beállításokat elvégeztük, húzzuk ki a töltőt és engedjük, hogy az akkumulátor kikapcsolásig merüljön. Ezután csatlakoztassuk újra a töltőt és ha tehetjük, akkor egyszer-kétszer még ismételjük meg a teljes kalibrálási folyamatot.

Hogyan lehet megelőzni a legtöbb merülési problémát?

Annak érdekében, hogy ez a kalibrálási folyamat minél tovább elkerülhető legyen és az akkumulátor hosszú élettartamának érdekében célszerű néhány fogyasztói tippet megfogadni. Ha tudjuk, hogy hosszabb ideig nem fogjuk használni a gépünket, akkor érdemes az akkumulátort kivenni és mind a gépet, mind pedig az aksit, száraz, hűvös helyre tenni. Emellett fontos, hogy az akkumulátor ideális töltöttségi szintje tárolás esetén megközelítőleg 40% körül legyen, mert hosszútávon ez az a szint, amely jótékony hatással bírhat annak szavatosságára.

Lehetséges a meghibásodott akkumulátorok cseréje?

Meghibásodott akkumulátorok esetében sajnos nincs lehetőség szervizelésre és javításra, de gyakran lehetőség van azoknak cseréjére. Azonban lényeges, hogy míg az új vagy újabb típusú modellek esetén több mint valószínű lehet a csere, addig a régebbi típusok esetében már kisebb az esély. Ennek pedig az az oka, hogy az öregebb darabokhoz már sokszor nem könnyű újat találni, legalábbis vadonatúj formában szinte biztosan nem.

Hirtelen felmerült probléma esetén költséghatékony megoldás lehet, ha használt, de felújított laptopot szerzünk be magunknak.