Elektromos autó töltő kiépítése

Elektromos autó töltő kiépítése otthon, avagy a jövő már az ajtónkon kopogtat

Az elektromos autó töltő kiépítése otthon egyáltalán nem holmi sci-fi-be illő álom – hanem maga a kézzel fogható valóság. Mivel egyre több zöld rendszámú gépjármű tűnik fel az utakon, érthető az igény egy minden szempontól ideális, kényelmes otthoni töltőállomás kiépítésére vonatkozóan.

Miért szeretjük már most az elektromos autókat?

A néhány évtizede még futurisztikus ábrándnak tűnő elektromos autó ma már egyáltalán nem elérhetetlen vágyálom. Kétségtelen, hogy a beszerzési díja nem olcsó, viszont a fenntartása jelen pillanatban elképesztően előnyös – a legtöbb elektromos töltőállomás használata ugyanis költségmentes. A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett, nem elhanyagolható szempont ez az utóbbi tény, ami sok autótulajdonost győz meg az autója korszerűbb modellre való cseréjéről. Az elektromos autó után nem kell regisztrációs adót fizetnünk, sőt, a legtöbb esetben a parkolás is ingyenes.

Dióhéjban a villanyautó töltéséről

Az e-autónkat alapvetően két módon tölthetjük: az otthoni kiépített rendszer segítségével vagy töltőállomásról. Az utóbbi módszerrel két lehetőség áll előttünk nyitva: a villámtöltés, amivel néhány perc alatt közel 80%-ra tölthetjük fel a gépjármű aksiját, illetve célállomás töltés, ami ennél kisebb teljesítményt kínál. Fontos tudni, hogy az elektromos autó töltő kiépítése otthon az utóbbi megoldásra, azaz a célállomás töltők által kínált szolgáltatáshoz hasonlít a leginkább.

Elektromos autó töltő kiépítése otthon – hogyan kell elképzelni a folyamatot a gyakorlatban?

Nos, az e-autó otthoni töltésének jelenleg két módja van. A gyári töltő minden e-autó kötelező kiegészítője. E praktikus eszközzel tulajdonképpen konnektorról tölthetjük fel az autónkat. Ez a módszer viszont viszonylag lassú – ellentétben a beépített fali töltő által nyújtott teljesítménnyel. A speciális töltő hálózati áramra kapcsolása, precíz és biztonságos beszerelése profi villanyszerelő szakember hozzájárulását igényli. A legtöbb esetben ugyanis az elektromos hálózat bővítésére is szükség lesz a nagyobb teljesítmény biztosítása érdekében.