lefolyó dugulva

Mi a megoldás az eldugult lefolyóra?

Egy eldugult lefolyó mindig nagy galibát tud okozni. Ilyenkor nem folyik le a víz, vagy ha mégis, akkor röviddel utána ismét „visszaköszön”. A dugulás miatt ellehetetlenül a konyha vagy a fürdőszoba használata. Nem tudunk se mosogatni, se fürdeni vagy arcot, fogat mosni. Nem is kérdés, hogy mihamarabb szükség van egy szakemberre, aki elhárítja a problémát. Ezt követően pedig visszaáll minden a régi kerékvágásba. Mik a dugulás leggyakoribb okai? Mit lehet tenni házilag? Most ezekre a kérdésekre adunk választ.

Ezek a dugulás leggyakoribb okai

Valószínűleg nem mondunk újdonságot azzal, hogy általában a vízkő okoz dugulást. Ha túl kemény a víz és nincs rendszeresen vízkőtelenítve a rendszer, akkor a lerakódott ásványi anyagok problémát okoznak. Ez csak idő kérdése. A másik igen gyakori magyarázat, hogy a lefolyóban felgyülemlenek a hajszálak. Fürdéskor észre sem vesszük, hogy mennyi haj kerül bele a vízen keresztül a rendszerbe. Csak idővel derül ki, hogy gond van, amikor nem megy le rendesen a víz a zuhanyzóban vagy a kádban. Ha például mosogatóról van szó, akkor gyakori probléma szokott lenni, hogy az ételmaradék is a lefolyóban landol. Azok ugyanis nagyon hamar el tudják tömíteni a csöveket.

Házi megoldások a dugulás elhárítására

Mint sok más esetben, itt is érdemes a megelőzésre fókuszálni. Ajánlott rendszeresen vízkőteleníteni, valamint odafigyelni arra, hogy mi kerül bele a lefolyóba. Ha erre figyelmet szentelünk, akkor csomó felesleges problémától kímélhetjük meg magunkat. Már megvan a baj? Akkor lehet próbálkozni egy-két házi módszerrel. Például az ecet és a szódabikarbóna összekeverve sokat segíthet. De skan citromsavat, bóraxot vagy trisót használnak. Ha valaki mindenképp ragaszkodik az otthoni megoldásokhoz, akkor ezeket is ki lehet próbálni. Arra viszont számítani kell, hogy a hatóidejük akár egy éjszaka is lehet. Ez idő alatt pedig használhatatlan lesz a lefolyó. Ha inkább a gyors és hatékony hibaelhárítást preferáljuk, akkor keressünk fel egy hozzáértő szakembert! Ő nagyjából 20-30 perc alatt helyre hozza a dolgot.