csavarhúzó

A csavarhúzók nemcsak a szakembereknek jelenthetnek nagy segítséget

A csavarhúzók valamennyi háztartásban megtalálhatók még akkor is, ha nincs a családban egyetlen egy barkácsolni szerető személy sem. Hiszen szinte nincsen olyan javítási, szerelési, telepítési feladat, ahol valamilyen formában ne lenne rá szükség. Talán a vízvezetékszerelő lenne az egyetlen, akire azt mondhatnánk, hogy a munkája során elboldogul nélküle – azonban már ez a kijelentés sem állja meg a helyét, amint például a szerelvények felszerelésére, cseréjére vagy javítására gondolunk.

Milyen típusú csavarhúzókra lehet szükségünk a háztartásban?

Talán a lapos csavarhúzók fordulnak elő legtöbbször a hétköznapi használatban. Egyfelől ez volt a legelső csavarfej és csavarhúzó típus, így a régebbi tárgyakban viszonylag gyakran találkozhatunk olyan csavarokkal, amelyeket ezzel lehet meghúzni vagy éppen kioldani. Másfelől univerzálisnak tekinthető olyan szempontból, hogy akár más csavarfejek is csavarozhatók a segítségével – például a keresztfejű csavarokhoz megfelelők lehetnek, míg ez fordítva nem szinte biztosan nem fog működni. Emellett sokszor szokták egyéb célokra, például egy befőttesüveg beragadt fedőjének lazítására is használni.

A csillag csavarhúzók modernebb megoldást jelentenek

A csillag csavarhúzókat is talán mindenki ismeri, a lapos csavarhúzókkal ellentétben, ezekre gyakrabban lehet szükség a modern eszközök össze- és szétszerelése, javítása során. Egy asztali számítógép vagy laptop belsejében például csak csillagfejű csavarokkal találkozhatunk, de a járművekben, motorkerékpárokban vagy óraszerkezetekben, szemüvegekben is ezeket a típusokat használják. Mivel modernebb megoldások, sokkal nagyobb erő kifejtésére, nyomaték átvitelére alkalmasak, amelynek köszönhetően a rögzítésük sokkal időtállóbb és stabilabb megoldást jelentenek, mint a hagyományos, keresztfejű vagy lapos csavarok.

Az imbuszkulcsos csavarhúzók is hasznosak bármelyik háztartásban

Az imbuszkulcsos csavarhúzó L alakú, hatszög keresztmetszetű szerszám. Általában bútorok, különböző háztartási berendezések összeszerelésére használják. Például az otthon összeszerelhető szekrényekhez és egyéb bútorokhoz is szinte minden esetben ehhez tartozó csavarokat mellékelnek.