Ételallergia

Ételallergia – egy többezer éves gyógymód jelentheti a megoldást?

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az ételallergia világszerte egyre több embert érint. A kialakulásának hátterében nemcsak genetikai okok húzódnak, a mai, modern ételek összetétele is kiválthatja a rendelleneséget. Az sem segít, hogy a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek a legtöbb esetben távol állnak a természetestől, és többszörösen feldolgozott produktumok lévén, allergiás tüneteket válthatnak ki.

Tévesen veszélyesnek ítélt helyzet

Az ételallergia a szervezetünk válaszreakciója: az immunrendszerünk veszélyesnek ítél egy-egy alapanyagot, amelynek következtében „riadót fúj” és gőzerővel ellenanyag termelésbe kezd.

Górcső alatt a kellemetlen tünetek

Az ételallergia kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. A tünetek széles spektrumot ölelnek fel: a kellemetlentől az életveszélyesig terjedhetnek. Míg a bőrkiütés, rossz közérzet, kellemetlen hasi fájdalom, puffadás és viszketés az enyhébb tünetek táborába tartoznak, addig az anafilaxiás roham már ennél jóval komolyabb. Az anafilaxia, azaz a túlérzékenység következtében egy-egy veszélyesnek ítélt alapanyag jelenlétére akár a légutak is beszűkülhetnek, sőt, el is záródhatnak, így az allergiás személyt azonnal orvosi ellátásban kell részesíteni.

Immunterápia ételallergia ellen?

A témában végzett kutatások szerint az immunterápia az ételallergia esetén is hatékony gyógyírként szolgálhat. A szóban forgó gyógymód során az immunrendszerünk fokozatosan megtanulja, hogy kezelje a korábban veszélyes allergénnek besorolt anyagot. Az éveket igénylő kezelés végére jó eséllyel az allergia megszűnik.

Immunterápia – többezer éves tudomány

Érdekesség, hogy míg maga az immunterápia tudatos kezelésként használt technikája 100 éves múltra tekint vissza, magát a módszert már a Kr.e.-i időkben is ismerték. Az ókori Pontosz egyik híres királya, VI. Mithridatész, féltve önnön életét az esetleges mérgezéstől (ez gyakori „eljárás” volt a múltban), immunissá tette magát azáltal, hogy rendszeresen kígyómérget juttatott a szervezetébe. Az adagot folyamatosan növelte, és ha hihetünk a történetíróknak, sikerrel zárta ezt a kétségtelenül rizikós kísérletet.